Jimi Hendrix - Stockholm 1967

Hur hamnade Jimi Hendrix på en sida om Västerort. Häromkvällen satt jag och några andra och pratade om foton och om att det kan ligga en fara i att foton, kanske framförallt familjefoton kommer att försvinna på någon hårddisk så här i början av det digitaliserade fotograferandet - man blir ju bortskämd med att kunna ta hur många bilder som helst - och man blir kanske fartblind vilket gör att man inte har det perspektiv på framtiden som gör att man ser till att det finns fotografier kvar till framtida generationer. Men Västerort och Jimi Hendrix då???? Jag tror att det började med skoldanserna och Hep Stars eller var det DeeJays eller HiFi Four. På den tiden fanns det ett par "popband" i varje klass och det var vår gymnastiklärare "Kaparn" som valde ut de som skulle få äran att vara skoldansvakter. Som sådan fick man bla hjälpa till att bära in utrustningen åt banden, så uppdraget var ganska attraktivt för oss som var musikintresserade.

Man hade inte så mycket pengar men var väldigt musikintresserad så man frågade om man kunde hjälpa till att bära även på andra spelningar och det här ledde till att man så småningom visste när de olika spelställena tog emot banden och då var man  där och erbjöd sin hjälp mot att man släpptes in gratis. I bland var det tungt som tex Alan Price orgel på Hit House (fd Kingside) en massa trappor. När sedan Jimi Hendrix som nyskapande musiker spelade på Grönan så hade man samlat så mycket mod att man vågade tränga sig upp på scenen inne på JumpIn och  endast ha en flygel mellan mig och idolen. Fotona som blev resultatet av denna vågade handling har sedan dess legat gömda och glömda i ett negativark och samlat damm och hade väl fortsatt att göra detta om vi inte hade talat om vådan med digital fotografering. Analog fotografering kan alltså råka lika illa ut och därför väljer jag att lägga ut de bilder på Jimi Hendrix som jag har. Copyright på bilderna som här är lågupplösta är min och jag hoppas att den respekteras - Jag tycker nämligen att Jimi Hendrix är värd det.

Vad hade det inte kunnat bli av hans musik om han inte som så många andra artister hade fastnat i drogerna och därigenom fått sin kreativitet förstörd.  Lyssna gärna på hans musik kronologiskt, så kan du höra the Rise and Fall of Jimi Hendrix. E-post adressen på fotona är lite obevakad pga ägarebytet av Home -  men en aktuellare adress är tjaaahoo@yahoo.se

These pictures were taken at Gröna Lund - Stockholm, Sweden 1967. They have been hiding in an album och it was first when I started scanning family pictures that I rediscovered them. I put them on this page because i think Jimi is worth that. The copyright is mine and I hope that it is respected. The email adress on the pictures is sleeping but you can reach me via tjaaahoo@yahoo.se

 

Några skoldanser i St Jacobi Vällingby

 

Piratkopiering och Upphovsrätt

Medieföretagen har under hela piratkopieringsdebatten hela tiden försökt att prata om hur skadligt det är för upphovsmännen när de som skapat verken får dessa kopierade utan att få ersättning - man får det att låta som om man är mycket mån om att försvara och tillvarata upphovsmännens/upphovskvinnornas intressen. Men hur ligger det egentligen till med den ersättning som man ger kompositörer/författare/fotografer/illustratörer mfl. Förlagen eller mediajättarna tar största delen av förtjänsten och skaparna av verken får nöja sig med en royalty på mindre än 20% av vad förläggarna får.

Om man verkligen månar om upphovsrätten och om de som skapat verken så finns det endast en lösning och det är att alla verk som läggs ut på nätet får ett ID nummer - typ personnummer kopplat till den eller de som skapade verket.

 

Alla som är på Internet betalar ju för att komma ut på nätet via någon operatör. Om det från denna avgift som vi alla betalar läggs undan, säg 5% till en pott, som sedan fördelas till upphovsmännen som skapade verken efter hur många nedladdningar som görs så har man ju skapat ett system som verkligen rättvist ger pengar efter hur många gånger ett verk laddas ner. Jag skulle då få pengar för de här bilderna av Jimi Hendrix liksom alla kreativa människor som lägger ut sina alster och bidrar till att nätet blir den fantastiska skapelse som det ju är.

Men förslaget som ju naturligtvis borde komma från dessa mediajättar som ju säger sig måna om upphovsrätten - är inte lönsamt för dessa - det blir ju upphovsmännen/kvinnorna som får pengarna och inte mediaindustrin - och därför är det tyst - så tyst och man fortsätter att prata om brott mot upphovsrätten.

Ni anar inte hur många skambud jag fått i samband med förfrågningar om publicering i tidningar jag fått.  Om ni ser mina bilder i någon tidning så är de piratkopierade och jag vill gärna ha tips. Jag har låtit non profit organisationer använda bilderna mot att mitt namn nämns - men inte släppt rätten till någon tidning.

 

 

   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Vem är hon som han träffade under pausen?  
   
 
 
Tillbaka till Startsidan  

Savage Rose på Kårhuset Stockholm

Vill du hjälpa mig med bidrag till WEB hotell och Domänkostnader kan du klicka på lämligt belopp och betala via PayPal
JAG VILL GÄRNA HJÄLPA - A LITTLE HELP FOR YOUR PAGE

TenYearsAfter på Konserthuset Stockholm